Geschiedenis

Lavertu Steenhouwers Amsterdam maakt al sinds 1911 op ambachtelijke wijze grafstenen en urnen.

 

Oprichting Lavertu

Het bedrijf is opgericht omstreeks 1911 door J. Lavertu, deze begint een steenhouwerij aan de Nieuwe Teertuinen 3 tegenover het Prinseneiland 111. Al snel werd dit te klein en vestigde zij zich in 1920 op de hoek van de Planciusstraat – Sloterdijkstraat.

 

Lavertu Grafstenen

 

Cornelis en Antonius Lavertu

In de Planciusstraat wordt het bedrijf geleid door de broers Cornelis en Antonius Lavertu. Hun zoons Frans en Toon komen ook in dienst van Lavertu.

Foto: Onbekende, Toon, Antonius, Frans en Cornelis Lavertu

 

Lavertu Geschiedenis

 

 Amsterdam en Zandvoort

Na de oorlog gaan de broers Lavertu ieder afzonderlijk verder Cornelis en zijn zoon Frans blijven in de Planciusstraat, Antonius en zoon Toon Lavertu vestigen zich in Zandvoort.

Foto: Frans Lavertu, Piet Maes, Bram Maes en twee onbekende

Lavertu Werknemers

 

Overname door Frans Lavertu

In Amsterdam neemt zoon Frans Lavertu de zaak over. Piet Maes is dan de enige werknemer bij Lavertu. Samen met de oude Cornelis Lavertu verrichten zij de werkzaamheden voor het bedrijf.

Foto: Piet Maes en Frans Lavertu

Frans Lavertu

 

Piet Maes neemt de zaak over

In 1968, op 45 jarige leeftijd overlijd Frans Lavertu. Neef Piet Maes neemt de zaak over, in 1969 komt zijn zoon Frans in het bedrijf. In 1991, na ruim 65 jaar Planciusstraat, moet het bedrijf verhuizen in verband met de spooruitbreiding.

Lavertu Locatie

 

Weer één bedrijf 

Lavertu Steenhouwers vestigden zich in Osdorp aan de Zuidermolenweg 28. In 1996 nemen ze het bedrijf in Zandvoort over van ome Toon Lavertu die ruim 60 jaar het ambacht steenhouwer heeft uitgevoerd. Na ruim 50 jaar is Lavertu Steenhouwers weer één bedrijf.

Foto: Frans Maes

Lavertu Grafmonumenten

 

Frans Maes wordt eigenaar

In 2010 overlijd Piet Maes op 83 jarige leeftijd. Zoon Frans, die sinds 1992 directeur is van het bedrijf, heeft samen met zijn vrouw Janet, die verantwoordelijk is voor de financiële administratie, de leiding over Lavertu Steenhouwers.

Lavertu natuursteen

 

Verhuizing naar Jan Rebelstraat

Na 20 jaar Zuidermolenweg heeft het bedrijf weer te maken met een gedwongen verhuizing. Sinds 2011 is Lavertu Steenhouwers te vinden aan de Jan Rebelstraat 24 ook is er een ingang  aan de Ookmeerweg naast 52.

Lavertu Steenhouwers

 

Opvolging voor het familiebedrijf

Sinds begin 2018 is Bas Wildschut, partner van Ilse Maes, werkzaam binnen Lavertu Steenhouwers. En sinds September 2018 heeft ook Ilse Maes, dochter van Frans Maes, haar intrede gemaakt binnen het familie bedrijf. Hiermee is de voortgang van het bedrijf en de prachtige ambacht verzekerd.
Frans Maes zal in de komende jaren de leiding gaan overgeven aan Bas en Ilse. Een nieuwe generatie dient zich aan voor Lavertu Steenhouwers te Amsterdam.

Grafsteen werkzaamheden